RSS

Borobudur : Ett gåtfullt templet

11 Mar
candi-borobudur -- source google

Borobudur Templet — source: google

Borobudur är ett av de största buddhistiska templen i världen. Det ligger i Magelang i Central Java i Indonesien. Templet mäter 15 200 kvadratmeter och har blivit ett populärt turismål från hela världen. De besöker Borobudur eftersom de vilja ha titta och beundrar Borobudurs rika utsmyckning.

Templet är som en gigantisk pussel, består av 60 000 kubikmeter eller över 2 miljoner vulkaniska stenar som snidars och hopsattar helt utan cement . Varje sten väger 100 kg. Det finns omkring 2 672 reliefer som täcker en yta på omkring 2 500 kvadratmeter. Syftet med templet var att skapa en spirituell upplevelse genom sin arsitektur och genom den lärdom man kunde få av de tusentals panelerna med urkarvade historier om Budhas liv från födelse till upplysningen för att på så sätt nå Nirvana (Nirvana = himlen). Man kan gå runt motsols att läsa och förstå den berättelsen.

Stupor --- source : Google

Stupor — source : Google

 

Borobudur byggdes i 75 år under Sailendradynastin under 800- talet e.Kr. Arkitekten var Gunadarma. Enligt J.G. de Casparis som historiker är Borobudurs namnet kommer från sanskrit. Borobudur betyder ’’Bhumi Samvhara bhudara eller Bodhisattva dygdersberget’’. Templet byggdes när centrala Java var öns maktcentrum. En av reliefbilderna på Borobudur beskriver om det sailendriska hovet. Borobudur blev som den dyrkan platsen för budhister som kom från Kina, Indien, Tibet och Kambodja under 800- och 1000- talet e.Kr.

 

 

Monk Budha -- source: Google

Monk Budha — source: Google

Borobudur hade övergetts helt när islams framväxt i Indonesian under 1400- talet. Vidare begravde templet i marken i hundrtals år efter den Merapis stor explosionen i 1548. Borobudur ligger i Merapis områden. Under perioden till 1800- talet trodde man att Borobudurs områden var en förhäxad plats och en källa till olycka. De var som besökte den område, kunde skada själv och var olyckliga.

1814 upptäcktes Borobudur av Sir Thomas Raffles. Den brittiska guvenören av Java och mer 200 personer undersökte och grävde det. 1835 var templet klart att grävts. Under 1905 till 1983 fanns den stor renoveringen som bekostad av Unesco eftersom man skulle vilja bevara Borobudur. Unesco eller United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization är förenta nationernas organisation inom utbildning, vetenskap och kultur. 1991 togs templet upp på Unescos världarvslistan.

 

Borobudurs höjden är cirka 35 meter och har 9 våningarna. De sex första våningarna är fyrkantiga och de tre översta är runda. De våningarna beskriver de tre faserna i människans livet, nämligen Kamadhatu (en symbol är att man fortfarande har kopplat ihop med lusta, Rupadhatu (en symbol är att man har lyckats försöka att bryta sig fri från lust) och Arupadhatu (en symbol är att man har varit känna fria från lusta). Kamadhatu och Rupadhatu ligger på de sex första våningarna. Arupadhatu ligger på de tre översta som är mer öppet än de tidigare våningarna och ger en känsla av befrielse. Där finns de 72 stupasna och står en största stupan i mitten som alla innehåller en mansstor Budha. Man tror att Sidharta Gautamas själ bor i den största stupan.

source: google

source: google

 

Det finns flera myter kring sig Borobudur. De lokala och utländska turisterna tror de myterna. De besöker Borobudur att bevisa sanningen. Den berömd myten är en staty som heter Kunto Bimo. Den statyn ligger inuti en av stupa på östra sidan i den sjätte våningen eller Arupadhatus terrassen. Den myten är att drömmen kommer riktig om man kan vidröra Kunto Bimos ringfinger eller häl. Det fanns några kända personer i världen som hade försökt att bevisa den myten. Till exempel, det var Lech Walesa från Polen. Han är före detta polske president och Nobel fredpristagare 1993. Vidare var prins Akishino och prinsessan Kiko från Japan. Akishino är den andra sonen kejsar Akihito. Då var Stefania Fernandez. Hon är Miss Universum 2009 från Venezuela.

Lech Walesa -- source: Google

Lech Walesa — source: Google

Prins Akishino -- Japan (source: google)

Prins Akishino — Japan (source: google)

Stefania Fernandez -- Miss Universe (source: google)

Stefania Fernandez — Miss Universe (source: google)

turister (source: google)

turister (source: google)

source: google

source: google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den annan myten är Singa Urung. Man tror att Singa Urung kan påverka en kärleksrelation. Singa Urung är ett par lejon som har stått på vardera sidan om inför trapporna  i den första våningen. Urung är javanesisknamnet som betyder misslyckas. Det är skälet att ett par inte går in tillsamman till den första våningen.

source: google

source: google

 

Vidare är den sovande Gunadarma. Gunadarma var Borobudurs arkitekt. Om vi vill se den sovande Gunadarma, måste vi gå upp till den nionde våningen och titta på Menorehs berg som ligger på södra sidan av templet. Bergs form liknar eller ser ut som en man ligger på sängen. Man tror att ’den sovande mannen’ var Gunadarma.

 

 

 

 

Om man önskar att kan skaffa barn så fort som möjlig, kan man vidröra en av panelerna som hetter Kyai Brayut. Kyai Brayut symbolerar gudinna av fertilitet. Den panel ligger på västra väggarna av templet i den andra våningen. Avslutningsvis är den oavsluta statyn som finns i Karmawibhangga museet. Den statyn heter Kyai Belet. Statys vikt är 500 kg och statys höjd är 150 cm. Kyai Belet liknar Kunto Bimo. Man tror att drömmen kommer riktig om man vidrörar den statyn.

turisterna med Kyai Brayut relief (source: google)

turisterna med Kyai Brayut relief (source: google)

Trots att de myterna finns kring sig Borobudur, är Borobudur som en fenomen byggnad i världen. Templet blir föremål för att fantasiera hur man byggar en ofantlig och behagfull stort byggnad. Man tror att det är omöjligt när man inte lever i nutida. Borobudur är ett fenomen belägg om drömmen kommer riktig. @@@@

 
Leave a comment

Posted by on 2014/03/11 in Tentang Indonesia

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Ailtje Ni Diomasaigh

Ramblings of an Indonesian Woman

Cerita4Musim♡

{ Every once in a while, in an ordinary life, love gives us a fairytale.....}

Cha in Hate 'n Love

Because life is about hate and love

Tio

Just wanna share my experience

%d bloggers like this: