RSS

Kan vi glömma vårt modersmål ?

23 Feb

Image

source picture : google

Det är svårt att studera ett nytt språk. Men man beror på din ålder. Barnen är lätt att acceptera och vänja sig vid flera nya språk än vuxna. Men barnen är lätt att glömma sina modersmål. Om de inte lär sig sina modersmål från sina föräldrar, så börjar de glömma sina modersmål så fort som möjligt. Men det går inte att glömma sitt modersmål. Man får inte glömma sin rot och sin ursprung.

Avigail Andersson är min kompis som kommer från Filippinerna. Hennes modersmål är tagalog. Nästan 12 år har hon bott i Sverige för att hon har gift sig med en svensk man. Hennes man heter Peter Andersson. De förälskade sig i varandra när de var i samma grupp på jobbet. Nu har de en son som heter William Alexander. Han är 5 år gammal. Hemma pratar de svenska och engelska.

Hon blir orolig för sin pojke eftersom William har ett problem att uttrycka sig på tagalog. Han förstår inte tagalog. På dagis pratar han svenska med sina kompisar. Han vill tala svenska eller engelska hemma. Han pratar ‘svenglish (svenska-engelska, red)’. När Avigail vill lära sin son tagalog, vägrar han. Han tycker att det är svårt att plugga tagalog.

För två veckor sedan kom Avigails mor till Sverige. Hon ska stanna här i 6 månader. Hon är glad över att få besöka sitt barnbarn. Det är första gången som hon hälsar på William. Men hon är förvånad över att William inte kan prata tagalog.  Hon tycker att det är viktigt att fillipinier ska kunna prata tagalog, även om kan de tala engelska väldigt bra. I Filippinerna talar engelska som andraspråk. Filippinier får inte glömma sitt modersmål. Avigail håller med sin mammas åsikt.  Peter håller med sin svärmor också.

William är sur på sin mormor för att hon alltid pratar tagalog med honom. Avigails mor ska introducera och lära William om tagalog. Plöstligt han hatar sin mormor.  Han vill att hans mormor flygger tillbaka till Filippinerna så fort som möjligt. Han tror att hans mormor är en sträng mormor. Hans mormor hoppas att William börjar vänja sig vid tagalog så snart som möjligt.

Men jag förstår att det är svårt för barnet att lära sig sitt modersmål. På samma sätt studerar vuxen ett nytt språk, till exempel i Sverige. Vuxna måste lära sig svenska som andraspråk för att de inte ska känna sig isolerad. Men det är svårt att vänja sig vid ett nytt språk.

Barnen  accepterar lätt ett nytt språk när de är på dagis, leker tillsammans, lyssnar på en sång på radio eller tittar på en film på tv. Barnen som är födda i Sverige, har svenska som sitt förstspråk.

Men för vuxna som flyttade till Sverige, är svenska som andraspråk, tredjespråk eller fjärdespråk. Ibland vuxna tror som kan prata engelska att de inte behöver svenska. De vill tala engelska med svenskar eftersom de vet att många svenskar förstår engelska. Ibland de känner trötta på att plugga svenska. Det är svårt i början.

Jag kommer från Indonesien. Nu jobbar jag som volontär på Internationella Biblioteket på Odenplan. Det finns massor indonesiska böcker där, inklusive barnböcker. Barnen kan lära sig indonesiska om de läser indonesiska barnböcker. Någon dag ska vi ha en klass för indonesiska barn som ska studera indonesiska två gånger per månad. Det ska organisera av Svensk-Indonesiska Sällskapet (SIS). De ska lära indonesiska genom indonesiska sånger, bilder och indonesiska traditionella spel. SISs mål är att alla indonesiska barn i Sverige fortfarande kunna prata indonesiska, även om de kan uttrycka sig på svenska och engelska väldigt bra.

Avigail är inte ensam. I Sverige finns det massor av blandade par  som har samma problem som hon. Jag håller med Avigails mor åsikt. Det går inte att glömma sitt modersmål. Man får inte glömma sin rot och sin ursprung. @2013

 
2 Comments

Posted by on 2013/02/23 in Cerita Saya, Me and Sweden

 

Tags: , , ,

2 responses to “Kan vi glömma vårt modersmål ?

 1. Sonia

  2013/06/13 at 7:49 pm

  very nice saying of you about mother tounge . Sonia from Sweden.

   
  • tutut25

   2013/06/13 at 10:07 pm

   Thank you🙂 yes, my mother tounge always in my heart and my mind where ever i am🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Ailtje Ni Diomasaigh

Ramblings of an Indonesian Woman

Cerita4Musim♡

{ Every once in a while, in an ordinary life, love gives us a fairytale.....}

Cha in Hate 'n Love

Because life is about hate and love

Tio

Just wanna share my experience

%d bloggers like this: