RSS

När Vi Besökte Riksdagen

20 May

(Note: Tugas perdana untuk membuat laporan pandangan mata kunjungan studi wisata ke Riksdagen, gedung parlemen Swedia yang disertai riset data. Ya..belajar bikin artikel dalam bahasa Swedia🙂 )

Riksdagshuset by tutut

Den 11 maj 2012 besökte jag Sveriges Riksdag. Jag och 20 kompisar som har studerat svenska på SFI Sundbyberg Vuxenutbildning åkte till Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm.  Vi tog tunnelbanna mot Kungsträdgården från Hallonbergen Centrum klockan var 8.15 på förmiddagen. Vi var glada för att vi hade studiesbesök. Pirrko Nerlundborsholm är mina lärare som hanterade studiesbesök.

Vi klev av på Kungsträdgården Station och sedan gick till Riksdaghuset. Pirrko visade oss många historika svenskabyggnader, till exempel: Kungliga Operan, Gustav Adolfssstaty, Statsministernshuset, Stockholms Stadshus och Rosenbad. Statsminister arbetar på Rosenbad. Vi kom till Riksdaghuset klockan kvart över nio och väntade omkring 10 minuter framför huvudentren.

Riksdagensbesök var jätteviktigt för oss. Vi kunde lära som svenska demokratin och i riksdagen arbete. Vi vet hur beslutas om lagar och statsbudgeten.  Folk som bor i Sverige eller turister kan besöka  Riksdaghuset.  I början måste vi lämna våra väskor på förvaringsbox efter en särskild gransbevakning. Vi betalade 10 kronor för att hyra förvaringsbox. Vi kunde ta bilderna men ingen blixt.

Riksdagshuset invigdes 1905. Folk kallas riksdaghuset på Riddarholmen som Gamla Riksdaghuset. Gamla bygnaden har blivit omoderna. Så, regeringen bestämt att utöka Riksdaghusets området och byggd nya huset på Helgeansholmen. I 1983 uptarde den tidigare Riksbank som har fungerat nya riksdaghuset i dag. Mellan gamla och nya byggnader skiljs av vatten kanaler.

Flera tusen människor besöker riksdagen varje år. De kommer av olika anledningar. Riksdagen är öppen för alla som vill delta i en debatt eller offentlig utfrågning, en guidad tur, en studieresa och för många andra evenemang. Men huvudorsaken som folk kan besöka Riksdagen för att svenska regeringen vill visa svenska demokratin, enligt Lovai Wafai, vår guide. Varför? Kanske, folk som bor i annan länder besöker ingen deras riksdagen.

Lovai Wafai som vår guide berrätade att Sverige har haft åtta partier. Patierna väljs för en mandatperiod på fyra år. Efter valet 2010 representerar de 349 ledamöterna i Sveriges riksdag.  Riksdagen har talmannen.   Talmannen är riksdagen främsta företrädare och leder riksdagen arbete. Han visade oss som Plenisalen. Plenisalen är en av jätteviktig kammaren. Den är riksdagens hjärta som platsen när ledamöterna debatterar och fattar beslut. Det finns en speciel pallen var folk eller press kan se ledamöterna debatterar och fattar beslut.

Efter plenisalen, vi gick till trapphallen som ligger på Östra riksdaghuset och ligger granne med Slottet. Den används till exempel när kungen öppnar riksmötet varje år i september. Om kungen och  hansfamiljer ska komma in till Riksdaghuset, de genom trapphallen. Kung Carl Gustaf är Sveriges statschef och är den person som öppnar riksdagen.

Vi såg gamla kammaren riksdaghuset också som kallas andrakammarsalens. Den ligger på Östra riksdaghuset.  Den är jättevacker kammaren. Och sedan, vi gick till talmans kammaren och lite kammaren när riksdagsledamöterna från alla riksdagspatierna är med i ett utskott. Utskotten arbetar med frågor som riksdagen ska besluta om.

Och sedan, Lovai Wafai visade oss sammanbindningsbanan i Östra riksdaghuset. De finns bägge kamrarna kvar från tvåkammarriksdagens tid. I dag fungerar den som riksdagens stora festrun. I mitten finns ett kupolformat innertak inramat av 24 länsvapensköldar.  Jag såg ledamotsrum också. Om jag behöver information av riksdag, kan jag låna bocker och läsa riksdagstrycket på Riksdagsbiblioteket. Det är ett av största specielbibliotek för samhällsvetenskap och ett av få parlamentsbibliotek i världen som är öppna för allmänheten.

Den sista kammaren är bankhallen som ligger i Västra riksdaghuset. Den är en central möteplats i riksdagen. Vi kan finna post, informationsdisk och restauranger.  Nammet minner om tiden då detta var Riksbanken hus. Innan jag kom ut Riksdaghuset, jag såg många riksdagmedlemmars brevlådor.

Det var roliga besök  :)

(copyright av tututhandayani, 2012)

 
Leave a comment

Posted by on 2012/05/20 in Me and Sweden

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Ailtje Ni Diomasaigh

Ramblings of an Indonesian Woman

Cerita4Musim♡

{ Every once in a while, in an ordinary life, love gives us a fairytale.....}

Cha in Hate 'n Love

Because life is about hate and love

Tio

Just wanna share my experience

%d bloggers like this: